Artykuły

Gyros z selerem naciowym i serem feta

Szybki obiad z kurczakiem, selerem naciowym i serem feta. Jeżeli chodzi o mięsko może to być schab czy indyk. Miałam kurczaka, więc u mnie takie połączenie. Podałam z sałatką i sosem czosnkowo-ogórkowym. Równie dobrze można podać z ziemniakami czy ryżem.

Składniki:

Składniki na sos:

Wykonanie:

Usuwamy twarde końce z selera naciowego, myjemy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy w krótkie paseczki i marynujemy przyprawą do gyrosa, (odstawiamy na 30 min).

W międzyczasie przygotowujemy sos: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku łączymy z jogurtem i ogórkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia:)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i cebulę pokrojoną w pół-krążki. Smażymy wszystko do miękkości mięsa. Następnie dodajemy seler naciowy i smażymy około 4 minut, po tym czasie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym i np. sałatką. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: środa, 26 marzec 2014 20:25
Magdalena
Odsłony: 3209