Artykuły

Kurczak w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczne połączenie, kurczak zapiekany w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem miodu. Robiłam go na bazie sprawdzonego już niegdyś przepisu, przy czym wówczas zapiekałam schab, ale pasuje również do drobiu:) Ja wykorzystałam piersi, ale mogą być również pałki czy udka.

Składniki:

Wykonanie:

Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Musztardę, miód i mąkę dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polewamy sosem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).  Mięso możemy podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub jak u mnie z makaronem razowym. Smacznego:)

Źródło: Internet. Bazowałam na przepisie na schab zapiekany. Nie odnalazłam go teraz.

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: niedziela, 02 marzec 2014 17:33
Magdalena
Odsłony: 2573