Artykuły

Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem

Pyszne, rewelacyjne po prostu boskie mięsko. Od czasu jak spróbowałam tego sposobu na kurczaka, to jest to najczęściej przygotowany kurczak na grilla. Jeśli robię w domku, gdzie grilla nie posiadam to smażę po prostu na patelni. Polecam.

Składniki:

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszam papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przecinamy w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą oraz pieprzem.

W głębokim talerzu  mieszamy sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Wkładamy  piersi z kurczaka i maczamy je w marynacie. Odstawiamy na 10 minut, rozgrzewamy grilla lub patelnię.

Układamy piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu (lub na patelni). Grillujemy mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut. Nie ruszamy więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.

W połowie grillowania na kurczaku układamy gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszamy. Ja miałam tylko suszony tymianek, dodałam go do marynaty. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: poniedziałek, 24 czerwiec 2013 20:35
Magdalena
Odsłony: 3914