Artykuły

Kurczak zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

Proste i szybkie danie z pieczarkami i kurczakiem. Ja podałam z razowym makaronem, ale równie dobrze można podać z ryżem czy ziemniakami i jakąś surówką.

Składniki:

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Wkładamy pieczarki i chwilę smażymy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill piekarnika. Niewielką ilość bulionu dokładnie mieszamy z mąką i zagęszczamy potrawę. Gotujemy ok. 1 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Potrawkę przekładamy do czterech małych naczyń żaroodpornych lub jednego dużego. Oprószamy serem i zapiekamy pod grillem na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy zieloną natką pietruszki. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: poniedziałek, 08 kwiecień 2013 20:51
Magdalena
Odsłony: 4311