Artykuły

Kurczak w sosie meksykańskim

Pyszny i prosty kurczak w meksykańskim sosie. Z uwagi na brak niektórych składników, sos nieco zmodyfikowałam:) Od siebie dodałam paprykę czerwoną, można dodać też kukurydzę bądź fasolkę, jeśli akurat macie:) Wyszło naprawdę pyszne.

Składniki:

Mięso:

Sos:

Wykonanie:

Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawy mieszamy  z mąką, przekładamy do foliowego woreczka, wkładamy do środka pokrojone mięso i potrząsamy, tak by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.

Do rondla dodajemy masło i oliwę, gdy się podgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy, często mieszając, Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki (ketchup, ocet, powidła i bulion) ja dodałam jeszcze czerwoną paprykę pokrojona w kostkę. Pominęłam cebulę, dlatego zmniejszyłam pozostałe proporcje, zagotowujemy i gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy kawałki usmażonego kurczaka i mieszamy. Ja podałam z ryżem i sałatą. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: wtorek, 13 listopad 2012 23:20
Magdalena
Odsłony: 4761