Artykuły

Kurczak w sezamie

Bardzo smaczny kurczaczek, w sam raz do pochrupania jako przekąska czy lekki obiadek. U mnie podany z dipem, ale może stanowić też dodatek do obiadu.


Składniki:

(2 porcje)

Dodatkowo:

Wykonanie:

Pierś kroimy w poprzek na wąskie paseczki. Oprószamy solą, wkładamy do miseczki i mieszamy z winem, odstawiamy. W drugiej miseczce mieszamy roztrzepane białko i mąkę rozprowadzoną uprzednio z wodą. Na talerzyku mieszamy zmielone orzechy z sezamem.

Kurczaka wyjmujemy po kawałku z zalewy, maczamy w białku, a następnie w orzechach. Układamy na tacce i wstawiamy do lodówki, najlepiej na 1 godzinę, ale można na dłużej. Rozgrzewamy olej (najlepiej w woku lub garnku na wysokość 2 - 3 cm) i na umiarkowanym ogniu smażymy kurczaka po około pół minuty z każdej strony, do czasu aż będzie lekko zrumieniony (należy uważać, aby nie smażyć za długo i na zbyt dużym ogniu, aby orzechy nie stały się gorzkie). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionym sosem/dipem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny. Smacznego:)

 

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: poniedziałek, 30 lipiec 2012 19:38
Magdalena
Odsłony: 2609