Artykuły

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Szybki sposób na wykorzystanie kurczaka pieczonego i ciasta francuskiego. Zmodyfikowałam odrobinę przepis, bo to był spontaniczny obiad z tego, co było w lodówce, a serka nie miałam, więc obyło się bez:)

Składniki:

Wykonanie:

Ja miałam już pieczone piersi z kurczaka, więc tylko przecięłam je na pół, by było 4 porcje. Jeżeli macie surowe piersi z kurczaka to rozbijacie lekko tłuczkiem, posypujecie solą i pieprzem i smażycie na oleju z obu stron. Wykładamy je na ręczniki papierowe, aby tłuszcz w nie wsiąknął. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Na blasze rozkładamy ciasto francuskie. Przecinamy je na pół (ja przecięłam na 4 części) i na każdym kawałku ciasta kładziemy pierś z kurczaka. Piersi z kurczaka smarujemy serkiem. Jako, że nie miałam serka po prostu położyłam kawałki papryki dla aromatu, kurczak już był odpowiednio przyprawiony. Ciasto francuskie składamy na pół i sklejamy mocno boki. Ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem. Ja posmarowałam odrobiną mleka i posypałam sezamem. Do tego jakaś sałatka i mamy pyszny obiadek:) Smacznego:)

 

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: poniedziałek, 25 czerwiec 2012 21:05
Magdalena
Odsłony: 4650