Pyszne pierożki:) Ja zrobiłam ciasto z trzech porcji (na 4 głodne osoby:)), farszu niewiele więcej niż poniżej podano, a i tak mi go zostało:) Wyszło mi 43 pierogi:) Całe szczęście wystarczyło:) Troszkę zmodyfikowałam mój farsz, ale nie znacząco:)

Ciasto: (zrobiłam x3)
Farsz:

Wykonanie:
Farsz: Kurczaka przygotowujemy wg własnych upodobań. Kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak świeży płukamy, wkładamy na patelnię z kilkoma łyżkami wody i mieszając smażymy 1 - 2 minuty, aż zwiędnie. Dokładnie odciskamy i siekamy. Szpinak mrożony rozmrażamy. Ja pod koniec smażenia kurczaka dodałam rozdrobniony, mrożony szpinak i razem się rozmrażało. Jak już jest gotowe studzimy. Kurczaka i szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta, tartym parmezanem, miętą, czosnkiem, jajkiem, gałką muszkatołową, estragonem, pieprzem do smaku.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na placki, podsypując mąką. Małą szklaneczką wycinamy kółka, układamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez około 4 - 5 minut, aż będą miękkie. Podajemy z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego:)