Artykuły

Kurczak curry z ryżem chili

Kolejna propozycja na wykorzystanie pasty curry:) Tym razem w towarzystwie pikantnego ryżu, właściwie to dwa dania w jednym: risotto z chili i kurczak w curry:) Ale połączenie bardzo dobre, chociaż wyjątkowo bardziej smakował mi ryż, niesamowite:)

Składniki:

Wykonanie:

Jogurt dokładnie mieszamy z curry. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i smarujemy jogurtowym currry. Odstawiamy na godzinę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do roztopionego masła. Doprawiamy kardamonem. Wsypujemy ryż i mieszamy do zeszklenia. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i drobno siekamy. Ja dałam połowę papryczki chili z zalewy i połowę czerwonej papryki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety. Dodajemy chili i paprykę czerwoną do ryżu, mieszamy. Podajemy na ciepło:) Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: środa, 21 marzec 2012 20:05
Magdalena
Odsłony: 3459