Artykuły

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Sezon grillowy już się rozpoczął :) Majówka wprawdzie nie zachęca pogodą do grillowania, ale może gdzieś się jednak uda. W ostateczności zawsze można je przygotować w domu na patelni grillowej :) Szaszłyki są mięciutkie i aromatyczne, nam smakowały. Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji (dla 2 osób wystarczyło). Dla większej rodzinki proponuję poniższe proporcje.

Składniki:

Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w trzycentymetrową kostkę (ja zrobiłam mniejszą). Paprykę również kroimy w dużą kostkę, po czym nadziewamy mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką. Przygotowujemy marynatę z jogurtu oraz pietruszki/koperku, czosnku soli i pieprzu. Zalewamy nią szaszłyki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Podsmażamy szaszłyki z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: czwartek, 02 maj 2019 19:42
Magdalena
Odsłony: 2498