Artykuły

Kurczak satay z miodem

Pyszne delikatne mięsko z kurczaka w marynacie teriyaki. Aromatyczne szaszłyki, które przygotowuje się naprawdę szybko. Ja korzystam z patelni grillowej, więc mogę je przygotowywać nie tylko na grillu :) Podałam z ziemniaczkami i lekką sałatką.

Składniki:

Wykonanie:

W misce mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z kurczaka. Marynujemy przez godzinę. Ja wykorzystałam całą pierś, więc część pokroiłam w mniejsze kawałki lub długie paski. Po marynowaniu mieszamy ponownie wszystkie składniki. Mięso nabijamy na szaszłyki wzdłuż na przemian tak jak szyje się igłą z nitką lub jeśli macie w kawałkach, po prostu nabijacie kolejne. Grillujemy kilka minut z każdej strony tak, aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewamy mięso pozostałą marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Kurczakowe wariacje
Opublikowano: środa, 27 marzec 2019 16:05
Magdalena
Odsłony: 2164